‘SAP Innovation Day’ etkinliği tamamlandı
SAP Innovation Day 17 Nisan’da İstanbul’da yaklaşık binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.SAP yöneticilerinin açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik kapsamında, farklı sektörlerden CEO’ların yer aldığı “İnovasyonla Fark Yaratan Yatırımlar” ve “Bulutta Dönüşüme Liderlik Edenler” panellerinin ardından, gün boyunca 12 farklı oturum düzenlendi. Müşteri deneyimi, dijital tedarik zinciri, finans, perakende, insan kaynakları ve harcama yönetimi odaklı deneyim alanları kurulan SAP Innovation Day etkinliğinin kapanışı, Komedyen Gökhan Ünver’in performansıyla yapıldı.
‘EN BÜYÜK 20 ŞİRKETİN 17’Sİ SAP BULUT ÇÖZÜMLERİNİ KULLANIYOR’
SAP müşterilerini kutlayarak etkinliğin açılışını yapan SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, “Bugün ileri teknolojiler ile değişim, dönüşüm ve dijitalleşmeyi konuşacağız. Sizlerin dijital dönüşüm süreçlerinizdeki başarı hikayelerini sizlerden dinleyeceğiz. İnovasyon döngüleri gitgide kısalırken akıllı teknolojileri en iyi kullanan şirketler, geleceğe damga vuracak” dedi.
Türkiye’deki SAP müşterileri hakkında bilgiler veren Candan, şunları söyledi: “Ülkemizdeki en büyük şirketlerin yüzde 90’ı SAP kullanıyor. Türkiye’deki en büyük 500 şirketin ihracat faaliyetlerinin yüzde 85’i SAP sistemlerinden tetikleniyor. SAP ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) kullanan şirketler, kullanmayanlara göre çalışan başına 2,3 kat net ciro artış hızı elde ediyor. Artık buluta dokunmayan projemiz yok. Son 2 yılda Türkiye’deki bulut ERP projeleri yaklaşık 2,5 kat arttı.”
‘MÜŞTERİLERİMİZ TOPLAM KÜRESEL TİCARETİN YÜZDE 87’SİNİ OLUŞTURUYOR’
97 ülkeyi barındıran SAP EMEA Bölgesi’nin Operasyonlarından Sorumlu Bölge Başkan Yardımcısı Hans-Peter Fülle ise “İş dünyası için eskiden olağan dışı olanlar, artık olağan” diyerek başladığı sunumunda “Dünyayı daha yaşanabilir kılmaya ve insan hayatını iyileştirmeye destek olmak amacıyla, her işletmenin en iyi yanını ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Müşterilerimizin geniş ölçekte çevikliğe ulaşmalarına, değer zinciri genelinde performanslarını en üst seviyeye çıkarmalarına ve yeni nesil çözümlerle sürdürülebilirliği merkeze almalarına yardımcı oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Fülle, SAP’nin dünya çapındaki müşterileri hakkında da şu bilgileri aktardı: “SAP’nin müşterileri toplam küresel ticaretin yüzde 87’sini oluşturuyor. Dünyanın en büyük 100 şirketinden 99’u SAP kullanırken, 85’i SAP S/4HANA’yı iş süreçlerinin merkezine yerleştiriyor. Dünyanın en yeşil 100 şirketinden 97’si de SAP’yi tercih ediyor.”
“Yapay Zeka ile Günlük İş Rutinlerinizi Basitleştirin” başlıklı oturumda, SAP EMEA Bölgesi Cloud ERP COO’su Özgür Odabaşıoğlu ile birlikte Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin ve SAP Türkiye Endüstri ve İnovasyon Direktörü Çağatay Özak sahne aldı.
‘MICROSOFT VE SAP’NİN EN BÜYÜK AMACI TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞMAK’
Yapay zeka alanında 20 yıldır çalıştıklarını söyleyen Levent Özbilgin, “Yapay zeka bulut platformları üstünde çalışıyor. Trilyonlarca üniteden oluşan bir bilişim platformu… Microsoft olarak amacımız bu teknoloji platformunu sunmak. RISE with SAP’nin ilk kullanıcısıyız. Dünyanın 70’ten fazla lokasyonunda bulut platformlarımız çalışıyor. RISE with SAP de bu platformun en önemli kullanıcılarından biri. Gelecek için önemli 2 konu var: Ölçeklenebilirlik ve güvenilirlik. Bulut ikisini de sağlıyor” diye konuştu.
Yapay zekayı co-pilot olarak adlandırdıklarına dikkat çeken Özbilgin, “Pilot koltuğunda hâlâ son kullanıcı var. Yardımcı pilot işin angaryasını üstlendiği için, kullanıcı da kalan zamanını yaratıcılık için kullanabiliyor” dedi. Microsoft ve SAP arasındaki işbirliğinin Türkiye için önemine değinen Özbilgin, “Temel amacımız son kullanıcıya değer yaratmak. SAP bunu çok iyi yapıyor çünkü pek çok farklı endüstri ile çalışıyor. Microsoft ise platform sunuyor. Bu yüzden sektörel ve müşterilere göre kırılımlarda SAP’nin yetkinliklerinden yararlanıyoruz. Microsoft ve SAP, şu anda Türkiye’de çalışan en büyük 2 çok uluslu teknoloji firması. Microsoft ve SAP’nin varlığının en büyük sebebi, Türkiye için çalışmak.”
Starwood Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yıldız “Teknoloji amaç değil araçtır, amaçlarla araçları bazen karıştırabiliyoruz” diyerek, Endüstri 1.0’dan 4.0’a giden yolculuktan bahsetti ve yetişmiş insan gücüne ihtiyacın hiç ortadan kalkmadığını söyledi.
Yıldız sözlerine şöyle devam etti: “Teknoloji insanı oyunun dışına çıkarmak için uğraşmıyor. Şimdilerde Endüstri 5.0’ı konuşuyoruz. Bu da odağında insan ve sürdürülebilirlik olan bir model. Tüm araçları insan merkezli bir model üretmek için kullanırsak, amacımıza ulaşabiliriz. İnsana alternatif üretmeye değil, insanı en verimli çalıştırarak topluma değer yaratmaya odaklanmamız lazım.”
Dijital dönüşümün yeni olmadığını söyleyen Yıldız, “Biz bu yolculuğun içindeyiz. Yalnızca ne zaman ve nasıl kullanacağımıza karar vermeli ve yatırımı sağlam temeller üzerine oturtmalıyız. Şirketin DNA’sına uyan yolu ve yol arkadaşlarını seçmek önemli. Biz de öyle yaptık” açıklamasını yaptı.
İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Başkanı Perihan İnci ise “Dijital dönüşüm, insanların yaratıcılığını en üst seviyede kullanmayı sağlıyor” diyerek şu açıklamayı yaptı: “Güncel kalmaya, kaynaklarımızı iyi kullanmaya önem verdik, çünkü Türkiye’nin kaynakları kısıtlı. Diğer yandan inanılmaz bir insan kaynağımız var. Çok yaratıcı, çok sabırlı, çok yetenekliyiz. Ülkemizi rekabette öne geçirecek başarılara ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.
23 yıldır SAP kullandıklarını belirten İnci, “Ciddi bir veri ve deneyim birikimimiz var. Yapay zeka ile daha ileri seviyeye geçiyoruz. İnci Holding olarak sektörlerimizde en büyük oyunculardan biriyiz. Bizim rekabetimiz sadece diğer rakip işletmeler ile değil, aynı zamanda ortaklarımızın globalde yer alan diğer üretim şirketleri ile de rekabet ediyoruz. Ortaklıklarımızın global üretimlerindeki pek çok performans kriterinde hep üst sıralarda yer alıyor, rekabetçiliğimizi en üst düzeyde koruyoruz. Sektörlerimizde teknoloji yatırımları konusunda öncü konumdayız. Her zaman teknolojide gelmekte olanı görüp, adapte olarak ilerlemeyi hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.
SAP Türkiye Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Elif Ertan’ın moderatörlüğünü yaptığı ikinci oturumda, CEO’lar bulutun nabzını tuttu. Kendilerini yabancı değil Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı olarak gördüklerini söyleyerek izleyicilerden alkış alan SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov, “2008’de Türkiye pazarına girdik. İlk 5 yıl piyasayı ve ülkeyi tanımakla geçti. İkinci 5 yılda aktif olarak yatırım yaptık. Son beş yıldır da yatırıma devam ederken verimliliğimizi artırıyoruz” dedi.
Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın ise “Borusan Cat’te geleceğin iş süreçlerini oluştururken her zaman ekibimize, müşterimize, topluma ve çevreye fayda yaratmayı amaçlıyoruz. Borusan Cat olarak Türkiye’de hem bulut alanında ilk yatırım yapan hem de SAP tarafından verilen Global İnovasyon ödüllerinin en prestijli kategorisi olan Dijital Öncü ödülünü Müneccim projemizle kazanıp ülkemize getiren ilk şirketler arasında olduğumuzu ve yine bu projenin Harvard Business School’da vaka analizi olarak paylaşıldığını hatırlatmak isterim. İnovasyonun sadece işimizin geleceği için değil dünyamızın iyileşmesi için çok önemli olduğunu biliyoruz. Burada SAP’nin çözümlerinden faydalanıyor, dijitali, müşterimize farklı ve hızlı çözümler üretmek için bir kolaylaştırıcı olarak kullanıyoruz. IoT verileriyle arızayı önden tahmin etme, makine sesini 30 saniyeden kısa süre dinleyerek arıza tespiti, tüm ihtiyaçları tek yerden yönetme imkanı sunan Boom360 Süper Uygulaması gibi sektörde öncü uygulamalara imza atmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
(EKONOMİ SERVİSİ)