Çorum’da Kadının Sosyo-Ekonomik Durumunun Güçlendirilmesi Çalıştayı Düzenlendi
Hitit Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜKAM) ev sahipliğinde “Çorum’da Kadının Sosyo-Ekonomik Durumunun Güçlendirilmesi Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen çalıştayda kadınların yaşadığı sosyal ve ekonomik sorunlar ve bu alanda yapılması gerekenler analiz edilerek raporlanacak. Hazırlanacak rapor 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kamuoyuyla paylaşılacak.
Çalıştayın açılışında konuşan Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜKAM) Müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, çalıştayın amacının kadınların sosyo-ekonomik sorunları, ihtiyaç ve beklentilerini analiz etmek olduğunu belirtti. Çorum’da kalkınmanın paydaşları olan üniversite, kamu kurumları, belediyeler ve tüm paydaşlarla birlikte, kalkınmada değerli bir role sahip olan kadınların sosyo-ekonomik durumlarının güçlendirilmesi için onlara hedefler belirleyerek uygulamalar başlatmak. toplumların gelişmesi. söylenmiş.
İlk çalıştaydan somut veriler almaya başladıklarını belirten Prof. Dr. Nurcan Baykam, “Hitit Üniversitesi olarak kadınlarımıza yönelik Ana Üniversite projesini hayata geçirdik. Buradan mezun olan kadınlarımızdan 6’sı okulumuzda eğitim görmeye başladı. Üniversitedeydiler. Birçoğu farklı sektörlerde çalışıyordu.”
“Sürdürülebilir kalkınmanın temel aktörleri kadınlardır”
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, sürdürülebilir kalkınmanın temel aktörlerinin kadınlar olduğunu vurgulayarak, “Sürdürülebilir kalkınma, Türkiye Cumhuriyeti 12. Kalkınma Planı’nın anahtar kelimelerinden biridir. Yerel düzeyde baktığınızda, şehir düzeyinde ise sürdürülebilir plan, hedef ve uygulamaların sonuç doğuracak biçimde kalkınmayla ilişkilendirilmesi gerekmektedir.” Konu 21. yüzyılda dünyanın anahtar sözcüklerinden biridir. Sürdürülebilir kalkınmanın temel aktörleri kadınlarımızdır. Kalkınmayı sürdürülebilir kılmak için kadınlarımızı her zaman önceliğimiz olduğu gibi sürdürülebilir kalkınmanın da öncüleri ve liderleri haline getirmeliyiz. Ulusal düzeyde bu alanda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde merkezi yönetimlerce adımlar atılıyor ve 21. yüzyıla güveniyoruz. “Kadınlarımızla birlikte yürümek için çeşitli vesilelerle birçok politika hayata geçiriliyor. Sayın Valimizin öncülüğünde belediyeler, kamu ve sivil toplum kuruluşları yerel düzeyde yürütülecek çalışmalar üzerinde çalışıyor.”
“Kadın toplumun her alanında olacak”
Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, kadınların toplumun her alanında yer alacağını duyurdu. İlk çalıştayın 2017 yılında yapıldığını hatırlatan Vali Doç. Dağlı, “Hitit Üniversitesi’nin üç ilçemizde hayata geçirdiği Anne Üniversitesi’nin yeniden kurulması için çalışmalara başladık. Bayat, Boğazkale ve Laçin’e kaymakamlar atadık. Bu kaymakamlar bizim kadın kaymakamlarımız. Alaca Meslek Yüksekokulu müdürümüz de kadın olduğu için çalışmalara Alaca ilçesini de ekledik, “Çalışmalar meyvelerini vermeye başladı” dedi.
Üniversitede kız öğrenci oranının erkek öğrenci oranından daha yüksek olduğunu belirten Vali Dağlı, “Bu çok güzel. Ülkemiz, geleceğimiz ve çocuklarımız için çok güzel bir gelişme. Kadınların eğitim almadığı, erken yaşta evlendirildiği ve toplumdan dışlandığı günler. Bu da toplumumuzun gelişmişlik düzeyinin göstergesidir.” gösterge. Çalışmaya devam edeceğiz. Kadınlarımız toplumun her alanında olacak. İş dünyasının her alanında olmaları gerekiyor. Eğitimde olacaklar. Akademik alanda yer alacaklar. Bütün bölümlerde olacaklar. Her alanda kadınlarımızın olmasından gurur duyuyoruz. Çünkü kadınlarımız olmadan toplumu ileriye taşımak mümkün değildir. O nedenle her zaman olacaklar, “Birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Yerel yönetimlerimiz, üniversitemiz, kamu kurumlarımız ve halkımızla birlikte farkındalık yaratmaya, bu anlamda gerçek ve somut adımlar atmaya devam edeceğiz” dedi.
Programa İl Jandarma Komutan Yardımcısı Hasan Taner Özbey, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Bektaş ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. – ÇORUM